Skip to content
646 567 732
EspañolEnglish

Latent defects in a home

Vicios ocultos - Latent Defects in a Second-Hand Home: Time Limits

Time limit for claiming latent defects in a home.

CONTENTS: LATENT DEFECTS

What are latent defects?

Time limit for claiming latent defects.

Do I have no other option if the time limit for latent defects has passed?

The difference between latent defects and construction defects claimable under the LOE.

What are latent defects?

In the sale of a second-hand home (new-build homes have their own specific time limits under the LOE), articles 1484 and 1485 of the Civil Code require the seller to provide a warranty against defects (to answer) for latent defects in the property sold (even if the seller was unaware of them) if:

  1. They make it unfit for the use for which it is intended,
  2. Or if they diminish that use to such an extent that, had the buyer known of them, the buyer would not have bought it or would have paid a lower price for it.

The exception is where the buyer is an expert who, by reason of their profession or trade, could have detected them.

In other words, if in the sale of an old home there is hidden damp inside the wardrobes, or leaks in the roof, etc., the seller must answer for them. The buyer can ask for them to be repaired, for compensation, or for a price reduction based on those defects.

Time limit for claiming latent defects.

Article 1490 of the Civil Code establishes the short time limit of 6 months from delivery of the property sold to bring a redhibitory action for latent defects.

It should also be noted that this is an expiry period, not a limitation period; in other words, it cannot be interrupted, not even by a formal demand. Once 6 months have passed since the sale, the time limit inevitably lapses completely.

Do I have no other option if the time limit for latent defects has passed?

If the damage is more serious, yes, you do. We could then speak of breach of contract, of “aliud pro alio”, meaning that you have been sold something different from what was contracted, with the defects making the property unfit for its intended purpose and frustrating the buyer’s legitimate expectations. In that case the action has a longer time limit and can be brought within 5 years.

The difference between latent defects and construction defects claimable under the LOE.

As we have said, latent defects apply to homes bought second-hand (however old they are), whereas when new-build homes are purchased, construction damage or defects are covered by a special law, the Spanish Building Act (Ley de Ordenación de la Edificación), which establishes statutory guarantee periods for claiming them (of 1, 3 and 10 years), depending on the type of damage. They can be claimed not only from the seller but from all the parties involved in the construction: developer, building contractor, quantity surveyor and architect.

If you have any questions, contact us. DPcon Reclamación Daños Constructivos.

Any questions?

Contact

Don’t hesitate to consult us!

Custom budgets.

Paseo de la Castellana 257, 1º Sur, CP 28046, Madrid

LOPD-RGPD-LSSI

Your message will be added to a file for which DPCON RECLAMACIONES JUDICIALES S.L. is responsible. It will be used solely to process your data in order to deal with your request, in accordance with Regulation (EU) 2016/679 (GDPR), Organic Law 15/1999 (LOPD) and Royal Decree 1720/2007 implementing the LOPD, on data protection. Your data will not be disclosed to third parties, except where required by law, and will be kept until you request its erasure. You may at any time exercise your rights of access, rectification, portability and objection and, where applicable, restriction and/or erasure of processing, by writing to dpcon@dpcon.es with your personal details.

Send enquiry

LOPD-RGPD-LSSI

Your message will be added to a file for which DPCON RECLAMACIONES JUDICIALES S.L. is responsible. It will be used solely to process your data in order to deal with your request, in accordance with Regulation (EU) 2016/679 (GDPR), Organic Law 15/1999 (LOPD) and Royal Decree 1720/2007 implementing the LOPD, on data protection. Your data will not be disclosed to third parties, except where required by law, and will be kept until you request its erasure. You may at any time exercise your rights of access, rectification, portability and objection and, where applicable, restriction and/or erasure of processing, by writing to dpcon@dpcon.es with your personal details.

Call WhatsApp